Wednesday, January 15, 2014

Kakaós csiga

Itt van a kakaós csiga recept, amit ígértem. Blundeltésztából készül, ami egy hajtogatott élesztős tészta. Még soha nem láttam egyetlen cukrászdában kakaós csigát és rokonait, szerintem ez inkább pékeknek való süti, de azért örülök, hogy most már megvan a tökéletes recept.:) Kb. 25 db lesz belőle.


Hozzávalók
  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 7 dkg porcukor
  • 7 dkg olaj
  • 4,5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dkg só
  • 38 dkg vaj
  • vaníliás cukor
  • citromhéj
  • 5 dkg kakaópor
  • 20 dkg cukor
  • olvasztott vaj

Elkészítés
  1. A liszt 10 %-át összegyúrjuk a vaj 90 %-ával, téglalapot formázunk belőle, hűtőbe tesszük.
  2. Az élesztőt feloldjuk a langyos tejben. lisztes vaj kivételével előtésztát gyúrunk a nyersanyagokból. Félórát kelesztjük.
  3. Téglalapra formázzuk. A lisztes vajat a közepére tesszük. A füleket ráhajtjuk, kezünkkel lenyomkodjuk, kinyújtjuk, a vajas részt szétdolgozzuk, kézzel megcsapkodjuk.
  4. Kinyújtjuk, végzünk rajta egy szimpla hajtást (2/3 részre ráhajtjuk a tésztát, majd arra az 1/3 részt), 90 fokkal elforgatjuk, majd egy dupla hajtást (egy kicsit behajtjuk a szélét, majd hozzá a másik részét, és félbehajtjuk), 90 fokkal elforgatjuk. 15-20 percig pihentetjük a hűtőben.
  5. Utána csinálunk még egy dupla hajtást. Felhasználásig hűtőben pihentetjük.
  6. A tésztát 0,5-1 centire, téglalap alakúra nyújtjuk, olvasztott vajjal megkenjük, száraz kakaó töltelékkel leszórjuk, annyival, amennyit a rákent zsiradék magába szív.
  7. A tésztát feltekerjük, 1,5-2 centis szeletekre vágjuk, a tészta végét aláhajtjuk, lelapogatjuk, kelesztjük.
  8. 210-220 fokos sütőben megsütjük.

Farkas Vilmos videója segíthet kicsit (a Blundel tésztás videót nem engedi idetenni, úgyhogy annak csak a linkjét tudom bemásolni).

2 comments: