Monday, October 29, 2012

Moszkauer

Az egyik nagy kedvencem a cukrászdából a moszkauer, ezért ezt készítettem a SAD X. fordulójára, mint tipikus cukrászsütit. Nagyon finom (még nem ettem cukrászdában rossz moszkauert), nem hajlamos a kiszáradásra, ráadásul itthon is könnyen el lehet készíteni. Az itt található recept alapján dolgoztam, és sikerült megalkotni az igazit. Kb 30 db lett belőle. Ha nincs otthon dió, lehet helyettesíteni mandulával és törökmogyoróval is, illetve ennek a háromnak a keverékével készíteni.
Ne felejtsétek el, szerdáig még ti is készíthettek recepteket! A forduló leírását itt megtaláljátok.


Hozzávalók
  • 100 g dió
  • 100 g cukor
  • 100 g cukrozott narancshéj
  • 10 g vaj
  • 120 ml tejszín
  • 30 g liszt
  • 150 g étcsokoládé

Elkészítés 
  1. A diót és a narancshéjat ledaráljuk.
  2. Egy lábasban a vajat, a tejszínt és a cukrot, folyamatosan keverve összeforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a diót, a narancshéjat, a lisztet.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsire teáskanálnyi kupacokat halmozunk a tésztából, egymás között kb. 5 centit hagyva, amiket kézzel kicsit még lelapogatunk.
  4. Előmelegített sütőben, 175 fokon 10-12 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk hűlni.
  5. A csokit megolvasztjuk. A korongok alját bevonjuk csokival és a sütőpapíron hagyjuk megdermedni.

Saturday, October 27, 2012

Szülinap

Ma vagyok 19, tegnap este pedig négy barátnőm meglepett, és eljöttek felköszönteni. Csak szeretném megmutatni azt a gyönyörű (és nem mellesleg nagyon finom) tortát, amit készítettek.:)
Ha recept lesz, majd megosztom veletek azt is, egyébként narancsos trüffeltorta.
Időközben átlinkelték nekem a receptet, itt megtaláljátok, de természetesen volt benne egy-két változtatás.:)


Itthon később lesz ünneplés, mert a testvérem nincs itthon, de Oreo tortát tervezek.:D

Thursday, October 25, 2012

Csokoládés trüffelkocka

A múlt héten a Harangvirág cukrászdában jártam, és egy csokis trüffelkocka névre hallgató süti nagyon megtetszett, így meg is kóstoltam. Nagyon finom, tömény, és olyan, amit itthon is egyszerűen össze lehet állítani. Keresgéltem egy kicsit a neten, majd több receptből megszületett ez a desszert, a mostani SAD fordulóra.:)
21x21 cm-es tepsiben készült a süti.


Hozzávalók

A tésztához:
  • 1 tojás
  • 10 g kakaópor
  • 70 g cukor
  • 35 ml olaj
  • 35 ml tej
  • 75 g liszt
  • ¼ cs sütőpor

A töltelékhez:
  • 3 dl cukrászhab(tejszín)
  • 200 g étcsokoládé
  • 50 g tejcsokoládé

Elkészítés 
  1. A habtejszínt a csokival addig melegítjük, amíg a csoki elolvad benne. A krémet egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  2. A tojást szétválasztjuk.
  3. A tojássárgáját, 50 g cukrot, a kakaóport, az olajat, a tejet, a lisztet, és a sütőport csomómentesre keverjük.
  4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük 20 g cukorral, majd a tésztához keverjük.
  5. A tészta háromnegyedét egy sütőpapírral bélelt 21x21 centis tepsiben, a negyedét szintén egy sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon 15 perc alatt megsütjük. A negyedrész piskótát kis darabokra törjük.
  6. A tejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a piskótát, és a tésztára simítjuk. Kakaóporral megszórhatjuk.

Wednesday, October 24, 2012

SAD emlékeztető és hosszabbítás

Ne felejtsétek el, mától posztolhatjátok a SAD-ra készült recepteket, amiket a florakonyha@gmail.com címre kell elküldenetek. Bővebb leírást itt találhattok.
A változás annyi, hogy a határidőt meghosszabbítom, tehát nem 27-ig, hanem október 31-ig küldhetitek nekem a finomságokat.
Kíváncsian várom, hogy miket készítetek!:)

Monday, October 22, 2012

Boszorkányseprű

TücsökBogártól mentettem el még régebben ezt a receptet, és mivel most közeleg Halloween, gondoltam itt az ideje elkészíteni. Lehet valakinek furán hangzik, hogy sós ropi a seprű rúdja, de higgyétek el, nagyon finom az édes sütivel.:)


Hozzávalók
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 2 ek víz
  • 20 db ropi
  • 5 kocka étcsokoládé
  • színes cukor

Elkészítés 
  1. A porcukrot, a vajat, a lisztet, és a vizet összegyúrjuk.
  2. A tésztát 20 részre osztjuk.
  3. A kisebb részeket seprű formájúra lapítjuk, és mindegyikbe beleteszünk egy-egy ropit. Egy villa segítségével kialakítjuk a seprű szálait.
  4. Előmelegített sütőben, 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk.
  5. Az étcsokit megolvasztjuk, megkenjük a seprűket a nyelüknél, majd megszórjuk színes cukorral.

Sunday, October 21, 2012

Gombás táskák

Rengeteget gondolkodtam, hogy mit készítsek a VKF 52. fordulójára, melynek témáját tisztatészta hirdette ki, a neve "Tésztafaló erdőlakó". Ez annyit tesz, hogy saját kézzel készült tésztát és az őszi erdő "gyümölcseit" kell összeházasítani. Nekem állandóan csak a süti és gyümölcs kombináció járt a fejemben, de nem tudtam, hogy pontosan mit is kezdjek vele. Aztán egyszer csak megszületett az ötlet, hogy gombával kéne valamit kezdeni. Igazából a gombáért nem vagyok nagyon oda, de ezek a sós sütik nekem is ízlettek.



Hozzávalók

A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 8 dkg puha vaj
  • 0,5 tk sütőpor
  • 0,5 tk só
  • 1,25 dl tejföl

A töltelékhez:
  • 12 dkg feta sajt
  • 12 dkg erdei gomba

Elkészítés 
  1. A lisztet, a sót és a sütőport összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, és a jól elmorzsoljuk. Hozzákeverjük a tojást, és a tejfölt, és tésztává gyúrjuk. Lefedve a hűtőszekrényben 45 percig pihentetjük.
  2. A töltelékhez a gombát apróra vágjuk, és összekeverjük a feta sajttal.
  3. A tésztát elővesszük a hűtőből. Lisztezett felületen 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle.
  4. A körök közepébe 1-1 evőkanál tölteléket kanalazunk, majd félbehajtjuk őket, és a széleket villával lenyomkodjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt sütőben, előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Friday, October 19, 2012

Vajsör

Egyik kedvenc könyvem a Harry Potter, lényegében ezen nőttem fel, 10 éves koromban vártam, hogy érkezzen levél, arról, hogy felvettek, de sajnos nem kaptam semmiféle értesítőt.:)
Gondolom ti is szívesen részt vennétek a Roxfortban a hatalmas lakomákon, a Mézesfalásban bevásárolnátok a különleges édességekből, megkóstolnátok a csokibékát, a Bogoly Berti-féle mindenízű drazsét, illetve innátok egy vajsört a Szárnyas Vadkanban vagy a Három Seprűben. Ugyan mindez nem lehetséges, de azért a vajsör otthon is előállítható. A neve csalóka, ugyanis sört nem tartalmaz, de a hideg időkben jó kis lélekmelegítő ital.
Íme a recept, készítsétek el, és idézzetek fel egy kis Harry Potter hangulatot!:)
(A forrásra sajnos nem emlékszem, már évek óta megvan a recept.)



Hozzávalók
  • 2,5 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 10 g vaj
  • kevés fahéj

Elkészítés 
  1. A vajat megolvasztjuk, és megpirítjuk rajta a cukrot.
  2. Amikor a cukor elkezd barnulni, ráöntjük a tejet.
  3. Hagyjuk felforrni a tejet, majd levesszük a tűzről.
  4. Fahéjjal ízesíthetjük.

Friday, October 12, 2012

Múmiák

NoSaltyn találtam ezt a jópofa ötletet, halloween-i recept gyanánt szerintem nagyon jó.:)
Ha tetszik ez a recept, nézzétek meg a tavaly készült boszorkány ujjaimat, azok még "félelmetesebbek".


Hozzávalók
  • 25 dkg leveles tészta
  • 10 db virsli
  • 1 tojás
  • 40 db borsszem

Elkészítés 
  1. A virsliket kettévágjuk.
  2. A leveles tésztát kinyújtjuk, majd 1 cm szélességű, 10 cm hosszú csíkokra vágjuk.
  3. A virsliket a közepüktől lefelé haladva betekerjük. A tésztából a tetejükre is kalapot teszünk. A borsból szemeket rakosgatunk rájuk.
  4. Felvert tojással megkenjük őket, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

Wednesday, October 10, 2012

Mars szelet mousse

A Blogkóstoló 5. fordulójában Erika blogja lett nekem kisorsolva. Már régóta követem a blogját, de most megnéztem a régi bejegyzéseket is (bevallom, hogy az édesség címkét elsősorban), és mikor megláttam a Mars szelet mousse-t, tudtam, hogy ez lesz az, amit elkészítek. Egy picit variáltam rajta, leginkább a tejszín hozzáadásával, hogy még inkább mousse állagú legyen. Isteni finom volt, kétszer is elkészült.:)


Hozzávalók
  • 2 Mars szelet
  • 25 ml tej
  • 2 ek kakaópor
  • 2 tojás
  • 1 dl habtejszín

Elkészítés 
  1. A Mars szeletet, a tejet, és a kakaóport alacsony lángon, vagy mikróban összeolvasztjuk. Kicsit hűlni hagyjuk.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját hozzákeverjük az olvasztott csokihoz.
  3. A tojások fehérjét és a habtejszínt külön-külön felverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a csokis masszába. Egyenletesen eloszlatjuk tálkákba, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Saturday, October 6, 2012

Sütőtökös brownie

Ha már így belejöttem a sütőtökkel való variálgatásba, nehogy már a brownie maradjon ki.:)
Étcsoki helyett fehéret tettem a tésztába, így szép narancssárga színe lett. A belseje kevésbé olyan, mint az átlag brownie-nak, de azért érződik a hatás.:)
Sütőtök-nem-szeretőknek is szeretni fogják.


Hozzávalók
  • 150 g vaj
  • 180 g fehér csokoládé
  • 3 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  •  240 g cukor
  • 120 g liszt
  • 150 g sült sütőtök

Elkészítés
  1. A vajat és a csokit összeolvasztjuk.
  2. Egy tálban habosra keverjük a tojásokat a cukrokkal.
  3. Ha a csokis massza lehűlt, belekeverjük a tojásos masszát, majd a lisztet, és a sült sütőtököt.
  4. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 perc alatt megsütjük.

Akarom, mert makaron!

Nagyon megörültem, mikor megkaptam a T-Bálint Könyvkiadó felkérését, hogy mutassam be Jill Colonna Akarom, mert makaron! című könyvét. A macaron készítés már régóta, legalább két éve szerepel a listámon, de mindig elhalogattam, mert nehéznek tűnt az egész. Most, hogy megkaptam a könyvet, és végigolvastam, már inkább érzem úgy, hogy nekem is sikerülhet, úgyhogy 1-2 hónapon belül tuti megpróbálom, csak egy kis bátorságot kell még hozzá gyűjtenem.:)
Az egész könyv a macaronról szól: egy kellemes bevezetés után következik az alaprecept, lépésről lépésre leírva, hogyan kell elkészíteni a macaront. Ezután jönnek a töltelékek, négy fejezetre van bontva: egyszerű, csokis, különleges, "agyament". Utána további ötletek, hogyan variáljuk tovább a macaront, az a fejezet a  Káprázatos makarondesszertek címet kapta. A könyv végén tippeket kapunk arra, hogy a kimaradó tojássárgájákat mire használjuk fel, illetve le vannak írva az általános macaron problémák, és ezek lehetséges okai.
Ha valaki ettől a könyvtől nem kap kedvet a macaron készítéséhez, akkor semmitől sem.


A könyvről:
"A gyönyörű fotók és jobbnál jobb receptek sokaságát rejtő Akarom, mert macaron! című könyvecske szerzője, a skót származású Jill Colonna közel 20 esztendeje Párizsban él. Ez azt jelenti, hogy nem a levegőbe beszél, amikor meggyőződéssel állítja: Te is készíthetsz igazi, párizsi macaront, akár egy született francia – hiszen neki már nagyon is sikerült!
Jill így ajánlja a macaront a leendő függőknek: „Ha egyszer elkészíted, a rabjává válsz. A macaron elképesztően finom, és egyedülállóan stílusos csemege. A családod és a barátaid is varázslat alá kerülnek általa: nyújtsd át nekik akár elragadó ajándékként vagy esküvői figyelmességként, lepd meg őket étvágygerjesztő és látványos macaron aperitiffel, amikor vendégül látod őket vacsorára, vagy rukkolj elő vele édes levezetőként az étkezés végén, mintegy megkoronázva azt. Csakhogy nem szükséges egy vagyont kiadnod macaronra, mert igenis el tudod készíteni Te magad!”
Jill lépésről lépésre, érthetően és kiválóan kalauzol végig valamennyi fázison, fanyar humorral osztja meg tapasztalatait olvasóival. Teszi mindezt azért, hogy bárki képessé váljon ezeknek az aprócska, ízekben és színekben tobzódó kis csodáknak az előállítására – akárcsak egy született francia." 

Friday, October 5, 2012

Sütőtökös pite

Elkezdődött a sütőtökszezon, és megláttam ezt a receptet a NoSaltyn. Elég hamar sor került az elkészítésére. Azt hittem, nekem nem fog ízleni, mert a sütőtököt nem szeretem (ennek ellenére a sütőtökös sütikkel szeretek kísérletezgetni). Ahhoz képest, hogy rengeteg sütőtök van benne, még én is nagyon finomnak találtam. És az az illat is ellenállhatatlan, ami belengi a házat sütés közben.:)



Hozzávalók

A tésztához:
  • 225 g liszt
  • 150 g vaj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20 g porcukor
  • 1-2 ek víz

A töltelékhez:
  • 600 g sült sütőtök
  • 50 g cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 3 tojás
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk gyömbér
  • 0,5 tk szegfűszeg
  • 0,5 tk kardamom

Elkészítés 
  1. A tésztához valókat összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy piteformát.
  2. Villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 percig sütjük.
  3. A töltelékhez valókat összeturmixoljuk, és a tésztára öntjük.
  4. Előmelegített sütőben, 180 fokon további 40 percig sütjük.

Wednesday, October 3, 2012

SAD X. forduló: A bennünk rejlő cukrász

Az a megtiszteltetés ért, hogy Zsuzsitól, a Praliné Paradicsom blog háziasszonyától kaptam meg a SAD stafétáját, így én vezényelhetem le a tizedik fordulót. Sokat gondolkodtam, egyik témát a másik után vetettem el, amíg kitaláltam a megfelelőt, ami szerintem megállja itt a helyét, és sok a benne rejlő lehetőség.


A forduló témája: A bennünk rejlő cukrász

Mióta elkezdtem sütögetni, nagyon ritkán fordulok meg a cukrászdákban. Ennek a legfőbb oka, hogy mindent elkészíthető itthon, ami a cukrászdában kapható, és szerintem még finomabb eredményt is kapunk. A mostani forduló feladata, hogy készítsétek el ezeket a cukrászsütiket itthon! Ez persze nem csak a hagyományos sütikre vonatkozik (mint pl. a krémes, a mignon vagy a Dobostorta), hiszen ezeken kívül nagy a választék a cukrászdákban (ha csak megnézzük pl. a Sugar Shopot).
A legjobban annak örülnék, ha benéznétek egy cukrászdába, és kiválasztanátok egy számotokra szimpatikus sütit, amit aztán otthon megpróbálnátok előállítani, és szépen feldíszíteni. (Ehhez még megkóstolni sem kell a sütit, szerintem a név és a kinézet már egy jó kiindulási pont.) Utána pedig egy bejegyzésben írjátok le, hogy melyik cukrászdában jártatok, és miért éppen ezt a sütit választottátok! A klasszikus sütik receptjének is nagyon fogok örülni, hiszen ki ne akarná megtudni a tökéletes képviselőfánk vagy Rákóczi túrós receptjét?
Szóval, számos a lehetőség, süssetek, alkossatok, díszítsetek!

Az elkészült remekműveket október 24-27 között tegyétek közzé a blogon, majd a linket és a fényképet küldjétek el nekem a florakonyha@gmail.com címre! Akinek nincs blogja, de mégis szívesen játszana, azt arra szeretném kérni, hogy a fotót és a receptet is küldje el nekem e-mailben.