Wednesday, November 30, 2011

Sonkás-sajtos rizsfelfújt

A Sparchef mostani fordulójára készítettem ezt a receptet. Itt lehet rá szavazni, megköszönném, csak néhány kattintás. :)
Rizsfelfújtat egészen idáig csak édesen ettem, és nem is hallottam sós változatról, úgyhogy eszembe jutott, milyen lehet. Nagyon finom volt. Bár ha édes ízre számítotok (a kinézete miatt), akkor meg fogtok lepődni. :))
35x22 cm-es tepsiben készült.


Hozzávalók
  • 6 dl tej
  • 5 dl víz
  • 25 dkg rizs
  • 5 tojás
  • 10 dkg sonka
  • 15 dkg sajt
  • 1 ek olaj
  • 10 dkg ketchup
  • 1 kk só

Elkészítés
  1. A tejet a vízzel és a sóval felforraljuk.
  2. Ha már forr, hozzáadjuk a rizst, megfőzzük, és kihűtjük.
  3. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját hozzáadjuk a rizshez.
  4. A sajtot lereszeljük, a sonkát apró kockákra vágjuk. A reszelt sajtot a sonkával együtt belekeverjük a rizsbe.
  5. A tojásfehérjét  kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a rizshez.
  6. Egy tepsit kikenünk olajjal, majd elsimítjuk benne a tésztát.
  7. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük.
  8. Ketchuppal leöntve tálaljuk.

Monday, November 28, 2011

Hústorta

A blogon több, mint háromszor annyi édes recept van, mint sós. Ez nem csoda, hiszen édesszájú vagyok, ráadásul sütikből szeretek leginkább újakat kipróbálni (egyébként szerintem nem csak én vagyok így vele), de talán egy kicsit ellensúlyozni kéne ezt. Úgyhogy most hoztam egy sós receptet. :))
Egy újságban találtam. Már közzétettem korábban egy csirketorta receptet, ez egy kicsit más. Talán még húsosabb, de van benne egy kis zöldség is.



Hozzávalók
  • 1 vöröshagyma
  • 2 kk kakukkfű
  • 80 dkg darált pulykahús
  • 3 tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 doboz (28 dkg) kukorica
  • 20 dkg paradicsom
  • 20 dkg mozzarella sajt

Elkészítés
  1. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk.
  2. A darált húst összedolgozzuk a hagymával, a tojással, a kakukkfűvel, a zsemlemorzsával, és sózzuk.
  3. A kukoricát lecsöpögtetjük, a paradicsomot felkarikázzuk, a sajtot felszeleteljük.
  4. A darált húsos masszát egy tortaformába nyomkodjuk. A kukoricát eloszlatjuk a húsrétegen, rátesszük a paradicsomkarikákat, majd a sajtot.
  5. Előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.

Sunday, November 27, 2011

Emeletes élvezet

Nemcsak Csillánál, hanem nálunk is emeletes élvezet volt a hétvégén. :))
Én is Aliznál találtam a receptet. Egyszerűen nem tudtunk leállni az evésével, annyira finom, kiérdemelte a nevét. Én is megettem három szeletet egymás után, aztán szinte a rosszullét kerülgetett. :D
A süti egy 20x30 cm-es tepsiben készült.
Tippek: A reszelt csokit el lehet hagyni a tetejéről, ha pedig Hulalával készítjük, magasabb lesz a tejszínhab réteg (én most nem azzal csináltam).


Hozzávalók

Első réteg:
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • kb. 1 dl tej

Második réteg:
  • 20 dkg túró
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs vaníliás cukor

Harmadik réteg:
  • 2 cs Aranka vaníliás krémpor
  • 5 dl tej

Negyedik réteg:
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg porcukor

Tetejére:
  • 5 dkg reszelt étcsokoládé

Elkészítés
  1. A darált kekszet összegyúrjuk a cukorral, a vajjal és a tejjel, majd belenyomkodjuk egy tepsibe (ha nem áll össze, teszünk még hozzá tejet).
  2. A tejszínt kemény habbá verjük, majd összekeverjük a túróval és a cukrokkal, és a keksztésztára simítjuk.
  3. A krémport a tejjel 3 percig habverővel keverjük, majd a túrókrémre kenjük.
  4. A tejszínt felverjük, hozzákeverjük a cukrot, és a vaníliás krémre tesszük.
  5. A reszelt csokival megszórjuk a sütit.

Saturday, November 26, 2011

Mandulás sült tojáshab

Adél játékára készült ez a felfújtszerűség. Itthon régebben sütöttünk csak szimpla cukrozott tojásfehérjét, ha már sok volt a mélyhűtőben. Innen jött az ötlet, hogy kicsit átvariálom. Egyszerű, gyorsan készen van, és nagyon finom.


Hozzávalók
  • 3 tojásfehérje 
  • 5 dkg szeletelt mandula 
  • 5 dkg méz
  • vaj és cukor a formákhoz

Elkészítés
  1. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a mézet és 4 dkg mandulát. 
  2. Két kisebb felfújtformát kivajazunk, és meghintünk cukorral. Egyenletesen eloszlatjuk benne a masszát. A tetejüket megszórjuk a maradék 1 dkg mandulával. 
  3. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 12 perc alatt megsütjük.

Friday, November 25, 2011

Meztelen vargabéles

Én és a rétestészta nem vagyunk jóban. Nem tudom miért, de nem szeretem, kicsit száraznak tartom, rétest sem szoktam enni. (Réteslapot is eddig csak a baklavánál használtam.)
Viszont vargabélest már rég szerettem volna készíteni. Aztán a NoSaltyn találtam egy receptet, amihez nem használtak réteslapot, és "elloptam" az ötletet. Miért ne lehetne vargabéles réteslapok nélkül? A mazsolát is kihagytam a tésztából, mert azt meg nem szeretem.
Szóval, jó ez a recept, ha valaki "igazi" vargabélest szeretne készíteni, akkor csak réteslapot és mazsolát kell még pluszba hozzáadni. De így, "pucéran" is nagyon finom. :) És nem is kell hozzá külön réteslapot venni.



Hozzávalók
  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 175 g tejföl
  • 50 dkg túró
  • 125 g cérnametélt
  • csipet só

Elkészítés
  1. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt.
  2. A túrót áttörjük, és a tojásos masszához keverjük.
  3. A cérnametéltet enyhén sós vízben megfőzzük, és ha kihűlt, hozzákeverjük a tojásos-túrós masszához.
  4. A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a masszához forgatjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Thursday, November 24, 2011

Amerikai csokitorta

Ez a kedvenc csokitortám. Régen mindig ilyet kértem a cukrászdában, aztán egy nap elhatároztam, hogy meg kell csinálnom itthon is. Egy este leültem a gép elé, és addig kutakodtam a neten, amíg meg nem találtam a csokitorta receptjét (forrást sajnos nem tudok mondani).
Büszke vagyok rá, hogy sikerült megtalálnom, ugyanis sokkal finomabb, mint a cukrászdai (azóta olyat nem is eszünk, itthon szoktam készíteni ünneplésekkor). Mindenki csak dicséri. Nagyon csokis, egy vagy maximum két szelet fér csak az emberbe, de a szeme még ezután is kívánná...
Most a tesóm szülinapjára készítettem el ezt a tortát.


Hozzávalók

A tésztához:
  • 12 dkg puha vaj
  • 22 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 6 tojás
  • 13 dkg étcsokoládé
  • 13 dkg liszt

A krémhez:
  • 23 dkg puha vaj
  • 12,5 dkg jó minőségű kakaópor
  • csipetnyi só
  • 20 dkg porcukor
  • fél vaníliarúd (vanília aroma is lehet helyette)
  • 2 dl habtejszín

Elkészítés

Tészta:
  1. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját.
  2. A csokit megolvasztjuk, és hozzákeverjük az eddigiekhez.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a liszttel felváltva hozzáadjuk a masszához, és összekeverjük az egészet.
  4. A tésztát sütőpapírral bélelt formába töltjük, és előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
Krém:
  1. A vajat habosra keverjük a porcukorral.
  2. Hozzáadjuk a kakaóport, a sót, és a vaníliarúdból kikapart magokat.
  3. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a krémmel.
Összeállítás:
  1. A tésztát három lapra vágjuk.
  2. A krém felével megkenjük a lapokat,  a másik felével pedig kívülről vonjuk be a tortát.

Tuesday, November 22, 2011

Pizza tortillából

A Nők Lapja Konyha legutóbbi számában volt egy cikk, amiben rengeteg felhasználása szerepelt a tortillának. Megtetszett ez az ötlet, hogy pizzatészta helyett lehet tortillát használni. Mivel a mélyhűtőben lévő fagyasztott készleteket már feléltem, ezért gondoltam, kipróbálom így. Nagyon finom lett!


Hozzávalók
  • 4 lap tortilla
  • 8 szelet sonka
  • 20 dkg reszelt sajt 
  • 10 dkg pizzaszósz

Elkészítés
  1. A tortillát megkenjük a pizzaszósszal, ráhelyezzük a sonkát, és megszórjuk a reszelt sajttal.
  2. Előmelegített sütőben, 200 fokon 7-8 perc alatt megsütjük.

Saturday, November 19, 2011

Matcha teás mini kuglófok

Nemrég vettem egy mini kuglófformát, mert le volt árazva, és megtetszett. Gondoltam, itt az ideje, hogy kipróbáljam. Valinál találtam egy jó receptet, egy kicsit változtattam rajta. Mivel már rég használtam matcha port, tettem bele, hogy feldobja, érdekesebbé tegye. :)
Természetesen a matcha elhagyható, vagy lehet helyette kakaóport is a tésztába tenni, esetleg csokireszeléket, stb., nekem lenne még néhány ötletem.



Hozzávalók
  • 15 dkg liszt 
  • 0,5 csomag sütőpor 
  • 8 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1,4 dl tej
  • 2 tk matcha teapor

Elkészítés
  1. A vajat és a cukrot habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és csomómentesre keverjük.
  3. A tésztát 12 mini kuglófformába kanalazzuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

Friday, November 18, 2011

Gesztenyés bonbon

Eszembe jutott, hogy kéne gesztenyés bonbont készíteni. Elég egyszerűen oldottam meg az ötlet kivitelezését, de nagyon finom lett. Maghőmérő hiányában sajnos még mindig nem tudtam kipróbálni a polikarbonát formát, de ami késik, nem múlik.


Hozzávalók
  • 80 g étcsokoládé
  • 80 g gesztenyepüré
  • 35 g tejszín
  • 10 g porcukor

Elkészítés
  1. Az étcsokoládé kétharmadát megolvasztjuk, és kikenünk vele egy szilikon bonbonformát. 20 percre hűtőbe tesszük.
  2. A gesztenyét és a porcukrot egyneművé keverjük a tejszínnel. A tölteléket a bonbonformák mélyedéseibe kanalazzuk, majd újabb 20 percre hűtőbe tesszük.
  3. A csoki maradék egyharmadát megolvasztjuk, és lezárjuk vele a bonbonokat. Egy órára hűtőbe tesszük.
  4. Kifordítjuk a formából, és levágjuk róla a felesleges részeket.

Sunday, November 13, 2011

Húsmuffin kétféleképpen

A NoSaltyn találtam ezt a receptet, és nagyon megtetszett. Szerintem jó ötlet, feldobja a sima húst, látványos is, hogy muffin formákba van töltve.
Kétféleképpen készítettem el: egyik az eredeti recept szerint quattro formaggi, azaz négysajtos, a másik pedig hawaii.



Quattro formaggi:


Hozzávalók
  • 1 kg csirkemellfilé
  • grillfűszer
  • 10 dkg ementáli sajt
  • 5 dkg brie sajt
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg parmezán sajt
  • olívaolaj

Elkészítés
  1. A csirkemellfilét felszeleteljük 12 szeletre, vékonyra kiklopfoljuk, és grillfűszerrel megszórjuk.
  2. Egy muffintepsit kikenünk kevés olívaolajjal, és beletesszük a hússzeleteket.
  3. A sajtokat lereszeljük, a brie sajtból pedig 12 db golyócskát formázunk (amiben a sajt kérge nincs benne).
  4. A hússal kibélelt formákba először ementáli sajtot oszlatjuk el. Utána 1 golyócska brie-t teszünk mindegyikbe. Majd a füstölt sajtot oszlatjuk el, és parmezán sajttal zárjuk a sort. A sajtokat kissé lenyomkodjuk.
  5. A kilógó hússzélekkel bezárjuk a sajttölteléket, nehogy a sütés során kibugyogjon. Tetejüket megkenjük kevés olívaolajjal.
  6. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 percig sütjük.

Hawaii:


Hozzávalók
  • 1 kg csirkemellfilé
  • grillfűszer
  • 20 dkg trappista sajt
  • 20 dkg apróra vágott ananász
  • 12 dkg kukorica
  • olívaolaj

Elkészítés
  1. A csirkemellfilét felszeleteljük 12 szeletre, vékonyra kiklopfoljuk, és grillfűszerrel megszórjuk.
  2. Egy muffintepsit kikenünk kevés olívaolajjal, és beletesszük a hússzeleteket.
  3. A sajtot lereszeljük.
  4. A hússal kibélelt formákba először a sajtot oszlatjuk el, majd a kukoricát és az ananászt.
  5. A kilógó hússzélekkel bezárjuk a tölteléket. Tetejüket megkenjük kevés olívaolajjal.
  6. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 percig sütjük.

Saturday, November 12, 2011

Gyömbéres keksz

Úgy adódott még a hét közepén, hogy csak egy kevés időm volt gyorsan összedobni valamit. Hirtelenjében a NoSaltyn kezdtem el keresgélni a keksz receptek között, ahol találtam is valami gyorsat, és jól kinézőt.
Még sok nap van a karácsonyig, de amikor ezt ettem, olyan volt, mintha egy falat "karácsonyba" haraptam volna bele. :))
Isteni finom, fűszeres, és amikor sül, már akkor karácsonyi hangulata lesz tőle az embernek. Pedig nem is ez volt az eredeti szándékom. :D
Kb. 40 db keksz lett ekkora mennyiségből.



Hozzávalók
  • 300 g liszt
  • 0,5 tk szódabikarbóna 
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 200 g kristálycukor
  • 125 g vaj
  • 1 tojás, kissé felverve
  • 2 tk méz

Elkészítés
  1. A lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket és a cukrot összekeverjük.
  2. Elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és a mézet, és összegyúrjuk.
  3. A tésztából kis golyókat formálunk, a tenyerünkkel ellapítjuk őket, és a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  4. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.

Friday, November 11, 2011

Sorsolás!

Már szerda éjfélkor véget ért a játék, amit hirdettem, de csak ma volt időm sorsolni, ne haragudjatok.
Sokan (huszonheten) jelentkeztetek, aminek nagyon örültem, és így legalább azt is megtudtam, hogy kinek mi a kedvence. A legnépszerűbb a Snickers szelet volt, mögötte pedig az Oreo trüffel. :)
De nem is húzom tovább az időt, már biztos tűkön ültök, hogy ki nyert! :))
Néhány kép a sorsolásról:




És a nyertes:


Gratulálok Katuci! :) Az ajándékod egy bonbonforma és egy csomag cukorkonfetti! Remélem, hasznát veszed majd mindkettőnek.
Kérlek írd meg nekem (florakonyha@gmail.com), hogy hova postázzam az ajándékokat! :))

Sunday, November 6, 2011

Lusta asszony tésztája

Ez a süti tipikusan azok közé a sütik közé tartozik, amikkel nem lehet leállni. Én legalábbis nem tudok. :D
Nagyon egyszerű, hamar készen van, kb. csak össze kell önteni néhány dolgot, ezért is hívják lusta asszony tésztájának. Szóval, ha valaki éppen lusta, de mégis szeretne valamit sütni, készítse el ezt! :)))
A receptet a NoSaltyn találtam, és a süti egy 35x22 cm-es tepsiben készült.


Hozzávalók
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs sütőpor
  • 3 dl tej
  • 3 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 50 dkg túró
  • vaj

Elkészítés
  1. A lisztbe belekeverjük a sütőport és a cukrot.
  2. A tejhez hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliás cukrot, s villával kissé elkeverjük őket.
  3. Egy tepsit kivajazunk. Először beleszórjuk a lisztes keverék felét, és kicsit megrázogatjuk, hogy egyenletes legyen.
  4. Ezután elosztjuk a tetején a túrót.
  5. A lisztes keverék másik felét a túróra szórjuk.
  6. Ráöntjük a tejes egyveleget, úgy, hogy mindenhova jusson, ne maradjon száraz rész.
  7. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig sütjük.

Saturday, November 5, 2011

Megérkezett az ajándékom

Éva hirdetett meg egy játékot néhány hete, amire jelentkeztem. A lényege az volt, hogy egy körben mindenki ajándékot ad, egyfajta "elő-karácsonyi" ajándékot az utána következőnek.
Petrától tegnap megkaptam a csomagot, és saját készítésű bonbonokat (nála megtaláljátok a receptet, és még több képet), meg sütiformákat rejtett.
Nagyon örültem neki, és a bonbonok nagyon finomak voltak! Köszönöm, Petra! :)))



Wednesday, November 2, 2011

100. rendszeres olvasó és játék!

Tegnap előtt történelmi pillanatra került sor: bejelentkezett a 100. rendszeres olvasóm! :)
Nagyon örülök neki, hogy ilyen sokan követtek, és annak is, hogy már facebookon is hetvenhárman kedvelitek az oldalt!
Ennek örömére rendezek egy kisebb játékot, egy kisebb nyereménnyel. :))
A játékban azok vehetnek részt, akik a követőim és/vagy lájkolták a blog facebook oldalát.
Nem kell mást tennetek, mint egy megjegyzést írni arról, hogy melyik a kedvenc receptetek innen a blogról, és miért.
A játék mától egy hétig tart, azaz november 9., szerda éjfélig várom a megjegyzéseket! A játék végén pedig kisorsolom a nyertest. A nyeremény egyelőre titok. :))
Jó játékot!


A fotót itt találtam.