Thursday, March 31, 2011

Majonézes kukoricasaláta

Nem vagyok kifejezetten az a salátás típus, de ezt a fajta salátát nagyon szeretem. Az összes többit übereli.
Kb. 2 perc alatt összedobható, úgyhogy váratlan vendégek esetén hasznát lehet venni. Persze sima vendégségbe is szoktam készíteni, vagy akkor, ha éppen megkívánom.
Ez a mennyiség nem olyan hatalmas, tegnap egymagamban megettem ebédre az egészet. :) Úgyhogy nagyobb vendégségben én minimum a négyszeresével számolnék.



Hozzávalók
  • egy doboz kukorica (290 g)
  • 30 g majonéz
  • 5 g mustár
  • 60 g tejföl

Elkészítés 
  1. A kukorica levét leöntjük.
  2. A hozzávalókat összekeverjük.

Tuesday, March 29, 2011

Spaghetti alla carbonara - a szénégető spagettije

Ez a kedvenc tésztám. Ennek ellenére nem gyakran készítem el. De ez csak amiatt van, mert ha ez az ebéd, azt inkább apa szokta csinálni. Szerintem már ovis korom óta készítik a szüleim ezt a tésztát, azt hiszem már a születésem előtt is ismerték. És hogy azóta is folyamatosan szoktuk enni ebédre, csak finomsága mellett érvel. Kisebb koromban még kiszedegettem belőle a szalonnát, és apának vagy az öcsémnek adtam. Most már persze megeszem, de azért most sem olyan ipari mennyiségben :)
Amúgy biztosan sokan ismerik már ezt az ételt, mindenesetre itt az én verzióm, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom (ha valaki még nem evett volna, annak mindenképp!!).
Az eredetét tekintve én úgy ismerem a sztorit, hogy azért kapta ezt a nevet, mert a szénégetők készítették el először. De olvastam olyat is, hogy a tésztán lévő baconkockák a szénre hasonlítanak, és innen jött a név.


Hozzávalók
  • 40 dkg spagetti 
  • 10 dkg húsos, füstölt szalonna 
  • 1 ek olaj
  • 2 tojás
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt 
  • 5 dkg reszelt trappista sajt
  • 0,5 dl tejszín

Elkészítés
  1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és az olajon kisütjük. 
  2. A tojásokat egy tálban felverjük a reszelt sajttal, és egy csipetnyi sóval. Hozzákeverjük a tejszínt. 
  3. A spagettit forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és leöntjük a szalonna zsiradékával, a szalonnával, majd hozzákeverjük a tojásos öntetet.

Saturday, March 26, 2011

Csokoládészalámi

Ez az édesség tipikusan a ronda, de finom kategóriába tartozik. Tényleg nem lehet szépnek mondani, viszont nagyon finom. A szépsége és a finomsága fordított arányosságban van egymással :D
Ezenkívül nagyon gyorsan készen van, maximum 10 perc alatt. Csak kár, hogy utána még két órát pihentetni kell a hűtőben. Aztán meg nagyon hamar elfogy. Ha nagy társaságnak készíti valaki, akkor kezdje rögtön dupla adaggal.



Hozzávalók
  • 1 tojás
  • 12,5 dkg porcukor  
  • 7,5 dkg puha vaj 
  • 7,5 dkg kakaópor 
  • 20 dkg darált háztartási keksz 
  • 1 dl tej

Elkészítés
  1. A tojást a porcukorral habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a vajat, és a kakaóport, és még tovább keverjük. 
  3. Beletesszük a darált kekszet, majd a tejet, és összegyúrjuk. 
  4. A masszából rudat formálunk, fóliába tekerjük, és 2 órára hűtőbe tesszük.

Friday, March 25, 2011

Ferrero Rocher

Biztosan mindenki evett már Ferrero Rochert. Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné. Sajnos nem tartozik azok közé a csokik közé, amit az ember akkor eszik, amikor megkívánja, mert nagyon drága. Ennek kiküszöbölésére kipróbáltam ezt a receptet. Azért nem teljesen olyan, mint az eredeti, de nagyon finom. A különbség mindössze annyi, hogy az igazi Ferrero Rocherben van valami ostyaszerű is (azóta találtam már egy másik receptet, majd kipróbálom azt is). De ettől függetlenül, amikor az ember eszi, nem arra gondol, hogy az eredeti Ferrero Rocher mennyivel finomabb. Hanem arra, hogy ezután kell enni ebből még egyet, aztán még egyet...:)



Hozzávalók
  • 35 dkg tejcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 25 db egész törökmogyoró
  • 7,5 dkg vágott (és pucolt) törökmogyoró

Elkészítés 
  1. A csokoládét megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a tejszínt.
  2. Egy tálra simítjuk a tejszínes csokit, megvárjuk, míg hűl kicsit, majd hűtőbe tesszük dermedni.
  3. Kiskanál segítségével egyforma adagokat szedünk a csokiból, a közepükbe egész mogyorót dugunk és golyókat formálunk belőlük.
  4. A golyókat a durvára vágott mogyoróban meghempergetjük.
  5. Hűtőben tároljuk, fogyasztás előtt kicsivel szobahőmérsékleten hagyjuk melegedni.

Thursday, March 24, 2011

Nugátos ostyaszelet

Valami Hanuta szerűséget szerettem volna készíteni, mert a Hanuta, valljuk be, isteni finom :)
A nugátos ostyaszelet hasonlít rá, nem teljesen olyan, de szintén nagyon finom. Amikor megcsináltam, akkor szinte már aznap elfogyott, és másnapra is mindenki azt követelte, úgyhogy újra meg kellett csinálnom :)


Hozzávalók
  • 2 ostyalap (kb. 37x13 cm-es)
  • 14 dkg puha vaj
  • 14 dkg porcukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg sótlan, pörkölt földimogyoró

Elkészítés
  1. A mogyorót apróra vágjuk vagy durvára őröljük.
  2. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, és lehűtjük, de úgy, hogy folyékony maradjon.
  3. A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a csokit, és belekeverjük a mogyorót.
  4. A masszát rákenjük az egyik ostyalapra, és ráhelyezzük a másik ostyalapot.
  5. Az ostyaszelet tetejére nehezéket teszünk, és 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd felszeleteljük.

Tuesday, March 22, 2011

Gesztenyegolyók

Ez az egyik recept, amit kb. 10 éves korom óta ismerek. Akkor még persze anyával csináltam. Néha eszembe jutott, hogy készítsünk ilyet, és akkor segített nekem. Ő összegyúrta az alapanyagokat, én meg a golyókat formáztam :)
Nagyon egyszerű recept, aki szereti a gesztenyepürét (vagy a gesztenyét), ezt is szeretni fogja.
Kb. 25 db golyó jön ki ekkora mennyiségből.



Hozzávalók
  • 250 g gesztenyemassza
  • 100 g darált mandula
  • 10 g kakaópor + a forgatáshoz valamennyi
  • 1 kk rumaroma

Elkészítés
  1. A gesztenyemasszát fellazítjuk a rumaromával, hozzátesszük a mandulát és a kakaóport, majd összegyúrjuk.
  2. Vizes kézzel kis golyókat formázunk, amiket kakaóporban meghempergetünk.
  3. 1-2 órára hűtőbe tesszük.

Sunday, March 20, 2011

Vaníliás szarvacskák

Ezt a sütit én vaníliás szarvacskák néven ismerem. De láttam már ehhez hasonló recepteket más neveken futni: diós patkó, diós kifli, diós-vaníliás kifli, vaníliás kifli, diós holdacska, vaníliás holdacska. Ez mind-mind ugyanerre vonatkozik.
Omlós és isteni finom. Leginkább karácsonyi süteménynek mondanám, de akármikor el lehet készíteni. A dió helyettesíthető mandulával.
Kb. 40 db jön ki ekkora mennyiségből.



Hozzávalók
  • 14 dkg puha vaj
  • 7 dkg cukor
  • 7 dkg darált dió
  • 17 dkg liszt
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 6 dkg vaníliás porcukor (4 dkg porcukor és 2 dkg vaníliás cukor keveréke)

Elkészítés
  1. A vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, a diót, és a citromhéjat.
  2. A tésztából kb. 5 centis ujjnyi hengereket sodrunk, és szarvacskákat formálunk belőle.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük.
  4. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.

Saturday, March 19, 2011

Rizskoch

Szerintem ezt a receptet sokan ismeritek már. Ha nem rizskoch, akkor esetleg rizsfelfújt, vagy rizskók néven. Ez pedig a nálunk jól bevált rizskoch receptje. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és az alapanyagokból szinte mindig van itthon, ezért akármikor meg lehet sütni, amikor éppen kedvünk támad hozzá. Lehet hozzá lekvárt, csokiöntetet, pudingot enni, ki mit szeretne. Én ezt is gyakran csakúgy simán eszem, öntet nélkül. :)


Hozzávalók
  • 1 liter tej
  • 1 dl víz
  • 25 dkg rizs
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 5 tojás

Elkészítés
  1. A tejet a vízzel együtt felforraljuk.
  2. Ha már forr, hozzáadjuk a rizst és a vaníliás cukrot.
  3. Ezután a rizst megfőzzük és kihűtjük. (nálam ez a lépés gyakran kimarad)
  4. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját belekeverjük a rizsbe. A tojásfehérjét  kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a rizshez.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 percig sütjük.

Friday, March 18, 2011

Sajtos keksz

Az egyik legjobb vendégváró. Elég nagy adag jön ki belőle, a képen láthatónak kb. a kétszerese. Csak vigyázni kell, mert nem lehet abbahagyni az eszegetését, hiszen kicsi, úgyhogy az ember mindig azt mondja magának, hogy csak még egyet, most már tényleg ez az utolsó...:D
A receptet pedig itt találtam.



Hozzávalók

A tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 2 tk só
  • 2 ek tejföl

A tetejére:
  • 1 tojás, kissé felverve
  • 10 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés
  1. A tésztához valókat összegyúrjuk. Nagyon vékonyra (kb. 2 mm) kinyújtjuk.
  2. A tésztát megkenjük a tojással, és rászórjuk a reszelt sajtot. Késsel kis négyzetekre vágjuk a tésztát.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a négyzeteket, és 20 percet pihentetjük.
  4. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.

Tuesday, March 15, 2011

Citromos álom

Nagyon finom és egyszerű sütemény. Az egyedüli rossz benne, hogy ki kell várni a pihentetési idejét :)
A receptet itt találtam. Még régebben kipróbáltam, hogy háztartási keksszel rétegeztem, úgyis finom volt, de szerintem babapiskótával az igazi.
A tepsim mérete: 21x21 cm.



Hozzávalók
  • 37,5 dkg tejföl
  • 4 dkg porcukor
  • 1 citrom leve
  • 30 dkg babapiskóta
  • 2,5 dl habbá vert tejszín

Elkészítés
  1. A tejfölt elkeverjük a porcukorral, a citromlével, és a tejszínhabbal.
  2. Egy tálba beleteszünk egymás mellé egy réteg babapiskótát. Erre kenünk egy réteg krémet.
  3. Ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók (nekem 3 réteg lett).
  4. 1 éjszakára hűtőbe tesszük.

Monday, March 14, 2011

Sonkás-sajtos táska

Még nyáron a strandon el lehetett venni ingyen újságokat. A Képmás Magazint átlapoztam, és találtam benne recepteket. Ez megtetszett, úgyhogy kivágtam, és eltettem valahova. Aztán nemrég megtaláltam, és úgy döntöttem, hogy megsütöm. El lehet készíteni kenyérsütőgép nélkül is, csak én megint a számomra egyszerűbb megoldást választottam. Nagyon finom lett. :)
A tölteléket is lehet variálni ízlés szerint, akár édeset is lehet beletenni (akkor érdemes a tésztához valamennyi cukrot is adni).
8 cm átmérőjű formával szaggattam ki, és kb. 40 db lett.



Hozzávalók

A tésztához:
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 kk só
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő

A töltelékhez:
  • 30 dkg darált sonka
  • 12 dkg tejföl
  • 2 főtt tojás sárgája
  • 30 dkg reszelt sajt

A kenéshez:
  • tojás

Elkészítés
  1. A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben beletesszük a kenyérsütőgépbe, és megdagasztjuk.
  2. A töltelékhez valókat összekeverjük.
  3. A tésztát vékonyra nyújtjuk, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  4. A lapok felére teszünk a töltelékből, majd félbehajtjuk, és a széleit alaposan lenyomkodjuk. Tojással megkenjük.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Saturday, March 12, 2011

Szerencsekeksz

Ez nem az a szerencsesüti, amire gondoltak. Ennek a tésztája nem tipikus száraz és levegős, hanem inkább sütis. De majd azt is kipróbálom. Mindenesetre ez is nagyon finom, lehet bele mindenféle jókívánságot rakni, személyre szóló üzeneteket, vagy amit csak akarunk. Ez mindenképp érdekessé teszi. A receptet a Dr. Oetker  honlapján találtam. Ebből a mennyiségből kb. 24 db jön ki. Néhány idézetet kiválogattam, amiket bele lehet tenni:
  • Soha nem késő, hogy holnap végre elfeledd a tegnapot!
  • Ne félj az árnyaktól! Csak azt jelentik, hogy valahol fény van a közeledben.
  • Ne gondold, hogy szegény vagy, mert nem váltak valóra az álmaid. Csak az az igazán szegény, aki soha nem is álmodott.
  • Bánj mindenkivel úgy, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak.
  • Légy bátor! Tégy úgy, mintha az volnál, mégha nem is vagy az. Senki sem fogja észrevenni.
  • Mindaz, amit mondasz, terólad szól: kivált, amikor másvalakiről beszélsz!
  • Aki nem tud szembenézni a múltjával, arra van ítélve, hogy örökké megismételje.
  • Az őszinteség azt jelenti, hogy azt mondod, amit gondolsz, és azt csinálod, amit mondasz.
  • A szerelem: egyfülű kosár - olyan nehéz, hogy csak ketten bírnák könnyen – de csak egy füle van, hol az egyik cipeli, hol a másik.


    Hozzávalók
    • 20 dkg liszt
    • 1 csapott tk sütőpor
    • 3 dkg porcukor
    • 10 dkg túró
    • 75 ml étolaj
    • 75 ml tej
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 1 tk rumaroma
    • csipet só
    • 1 tojás
    • 24 papírcsík üzenetekkel

    Elkészítés
    1. A tojást szétválasztjuk. A túrót áttörjük.
    2. A tojássárgáját és a többi hozzávalót összegyúrjuk.
    3. A tésztát kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, és 6x6 cm-es négyzeteket vágunk belőle.
    4. A lapok széleit megkenjük tojásfehérjével. Minden tésztalap közepére egy-egy összehajtott szerencsecédulát rakunk, majd a tésztát összehajtjuk úgy, hogy háromszögeket kapjunk. A széleit lenyomkodjuk.
    5. A sütit előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 12 perc alatt megsütjük.

    Friday, March 11, 2011

    Citromos túrófelfújt

    Kb. fél éve végre sikerült felfújtformákat találnom, az Ikeában. Azóta már sok(féle) felfújtat készítettem. :)
    Ezt a receptet itt találtam. Nagyon finom, és könnyű.
    Ha nincs felfújtformánk, az csak a külalakját változtatja meg, az íze ugyanolyan finom lesz, szóval forma nélkül is bele lehet vágni az elkészítésébe. :)


    Hozzávalók
      • 25 dkg túró
      • 10 dkg cukor
      • 1 cs vaníliás cukor
      • 3 tojás
      • 1 citrom leve
      • 1 kk reszelt citromhéj
      • 2 ek liszt

      Elkészítés
        1. A tojásokat szétválasztjuk.
        2. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
        3. Hozzáadjuk a lisztet, a túrót, a citrom levét, a citromhéjat, és összekeverjük.
        4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a túrós masszához. Két kisebb felfújtformában eloszlatjuk a masszát.
        5. Előmelegített sütőben, 160 fokon 30 perc alatt megsütjük.

        Wednesday, March 9, 2011

        Hawaii melegszendvics

        Észrevettem, hogy kicsit túlsúlyban vannak az édes receptek a sósakkal szemben (látszik, hogy édesszájú vagyok), úgyhogy gondoltam, feltöltök most egy sósat. :)
        Ez a szendvics elég hamar kész van, és nagyon finom. Aki szereti a hawaii pizzát, az próbálja ki a szendvics változatát is. Esetleg még a tetejét meg lehet szórni reszelt sajttal.




        Hozzávalók
        • 10 karika ananász (340 g konzervben)
        • 10 szelet kenyér
        • 2 ek ketchup
        • 10 szelet sonka
        • 125 g natúr krémsajt
        • 1 ek morzsolt oregánó
        • 1 ek méz
        • 2 ek olaj

        Elkészítés
        1. Az ananászt kivesszük a konzervből. A konzervdoboz segítségével korongokat szúrunk a kenyerekből és a sonkákból.
        2. A kenyereket 10 perc alatt megpirítjuk 200 fokra előmelegített sütőben.
        3. A krémsajtot összedolgozzuk a morzsolt oregánóval.
        4. A mézet és az olajat összekeverjük.
        5. Az előpirított kenyereket megfordítjuk, megkenjük őket ketchuppal, majd rájuk simítjuk az oregánós krémsajtot.
        6. Befedjük őket egy-egy szelet sonkával, rátesszük az ananászokat, és megkenjük a mézes-olajos kencével.
        7. A szendvicseket 6 percre visszatesszük a sütőbe.

        Sunday, March 6, 2011

        Pillecukros-csokis halmok

        Ez volt a másik süti, amit a pillecukor felhasználásával készítettem. Az öcsém nem szereti a pillecukrot, viszont így ő is megette, neki is ízlett.
        Érdemes elkészíteni, mert nagyon gyorsan kész van, könnyű, nem kell hozzá sok alapanyag, és mégis nagyon finom.
        Kb. 20 db halmocska lesz belőle.


        Hozzávalók
        • 10 dkg tejcsokoládé
        • 5 dkg pillecukor
        • 3 dkg dió

        Elkészítés
        1. A pillecukrot és a diót apró darabkákra vágjuk.
        2. A csokit megolvasztjuk.
        3. A pillecukrot és a diót összekeverjük a csokival.
        4. Sütőpapírral bélelt tepsire teáskanállal kis halmokat rakunk a masszából. Hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul.

        Saturday, March 5, 2011

        Triplacsokis keksz

        Még nem ettem a mekiben Édeskettes ajánlatot, de régóta szemeztem már vele. Elifnél bukkantam rá a triplacsokis kekszre, ami külsőre nagyon hasonlít a mekis sütire. Úgyhogy kipróbáltam, kisebb változtatásokkal. Az ízbeli hasonlóságról nem tudnék semmit mondani, de lehet, hogy ki se fogom próbálni a mekiset, mert ez a keksz olyan finom volt, hogy nem hinném, hogy az Édeskettes ajánlatban szereplő triplacsokis keksz felülmúlná. :D
        Végre megtaláltam azt a kekszet, aminek a belseje puha és nagyon finom...Ilyen finom házikekszet rég nem ettem (vagy soha?), az biztos :)
        Elif az elmeháborító jelzővel illette, és teljesen igaza volt, megőrülök ezért a triplacsokis kekszért! :D Köszönet neki a receptért!
        Ebből a mennyiségből nekem 20 db nagyobb keksz jött ki.





        Hozzávalók
        • 15 dkg liszt
        • 1 csapott tk szódabikarbóna
        • 1 csipet só
        • 3 dkg kakaópor
        • 10 dkg puha vaj
        • 11 dkg cukor 
        • 4 dkg porcukor
        • 1 tojás
        • 1 kk vanília aroma
        • 6 dkg fehér csokoládé
        • 6 dkg étcsokoládé
        • 6 dkg tejcsokoládé

        Elkészítés
        1. A vajat a cukrokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, és a vaníliaaromát.
        2. Hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, és a sót, majd összegyúrjuk.
        3. A csokikat kisebb darabokra vágjuk, és az előző masszához keverjük.
        4. Sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanálnyi halmokat helyezünk a masszából, egymástól 4 cm távolságra. Kör alakúra, kb. 2 cm vastagra elegyengetjük a kezünkkel a halmokat.
        5. Előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk a kekszeket.

        Friday, March 4, 2011

        Tejespite (kétféle változatban)

        Már elég régóta sütök rendszeresen tejespitét, leginkább ebédre, bár lehet, hogy inkább a desszert kategóriába kéne sorolni. Az elkészítésével nem kell bajlódni, kb. 3 perc alatt megvan (csak sokáig kell sülnie).
        Az első receptet a NoSaltyn találtam, Macskafőz receptjeként.
        Mostanában kipróbáltam egy másik receptet is, amit TücsökBogárnál találtam.
        Nem ugyanolyan az ízük, de mégsem tudnám megmondani, hogy melyik finomabb, nekem mindkettő nagyon ízlik. A második egy picivel tejesebb, úgyhogy talán könnyebb a tésztája. Ennyi a különbség.
        Lehet a tésztát fahéjjal ízesíteni, vagy valamilyen gyümölcsöt tenni bele.
        A kész tésztát pedig lekvárral enni. Nekem erre nem volt szükség, így simán ettem eddig mindig, és azt hiszem, ez így is marad. :)
        Szóval, döntsétek el, hogy melyik verzió a szimpatikusabb, és csináljátok meg azt. Vagy mindkettőt. :D
        A tepsim mérete: 35x22 cm (ha vékonyabb tésztát szeretnénk, öntsük nagyobb tepsibe).

        Tejespite 1:


        Hozzávalók
        • 4 tojás
        • 20 dkg cukor
        • 30 dkg liszt
        • 1 l tej
        • 1 csipet só

        Elkészítés

        1.      A hozzávalókat összekeverjük, csomómentesre.
        2.      Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát. 190 fokon, előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd 180 fokon 30-40 perc alatt befejezzük a sütést.
          

        Tejespite 2:




        Hozzávalók
        • 3 tojás
        • 10 dkg cukor
        • 20 dkg liszt
        • 1 l tej
        • 1 cs vaníliás cukor
        • 1 csipet só

        Elkészítés

        1.      A hozzávalókat csomómentesre keverjük.
        2.      Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát. Előmelegített sütőben, 200 fokon 1 óra alatt megsütjük.

        Wednesday, March 2, 2011

        Tükörtojásos melegszendvics

        Sajnos most csak egy gyors bejegyzésre van időm. Ez a szendvics viszont talán gyorsabban készül el, mint a bejegyzés. :)
        Tényleg pillanatok alatt megvan. Egy kis változatosság a sima melegszendvicsek után. A tükörtojás ötvözve a melegszendviccsel csak finom lehet.




        Hozzávalók
        • 2 tojás
        • 2 szelet szendvicskenyér
        • 2 szelet sajt
        • vaj

        Elkészítés
        1. A melegszendvicssütőt kikenjük vajjal, majd bemelegítjük.
        2. Mindkét felébe beleütünk egy-egy tojást, és megsózzuk.
        3. Rájuk teszünk egy-egy kenyeret, annak a tetejére pedig egy-egy szelet sajtot.
        4. Összecsukjuk a sütőt, és 4-5 percig sütjük.

        Tuesday, March 1, 2011

        Csokis keksz és változatai

        Ez a keksz a NoSaltyn már régóta rajta van, ott egyszerű csokis keksz néven fut. Mióta feltettem, már három ötlet is felmerült az olvasókban, hogy hogyan lehet variálni a kekszen. Úgy döntöttem, most kipróbálom mindhármat. Négyfelé osztottam a tésztát, így lett egy adag az eredeti recept szerint is. 4,5 cm átmérőjű szaggatóval nekem 40 db keksz jött ki. (4 cm átmérőjűvel pedig kb. 55)


        Hozzávalók
        • 14 dkg liszt
        • 10 dkg vaj
        • 5 dkg cukor
        • 5 dkg csokoládé

        Elkészítés
        1. A csokit megolvasztjuk, majd összegyúrjuk a liszttel, a vajjal, és a cukorral.
        2. A tésztát kb. fél centi vékonyra nyújtjuk, és karikákat szúrunk belőle.
        3. Előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 15 percig sütjük.

        Ez lenne az alaprecept. A változatok pedig (mindegyik negyedelve, tehát ha valaki az egészet így akarja megsütni, akkor értelemszerűen a négyszeresét kell venni):
        1. A csokit nem kevertem bele a tésztába olvasztva, hanem apró darabokra vágtam, és úgy. Valamint még tettem bele 5 g vaníliás cukrot.
        2. Kevertem bele még 10 g darált (vagy apró darabokra vágott) cukrozott narancshéjat.
        3. A következő az apróra vágott aszalt gyümölcs lett volna, csak az sajnos nem volt itthon. De helyette tettem bele 10 g kókuszreszeléket.


        És még lennének ötleteim: fehércsoki, darált mandula, darált dió, mák, fahéj, stb... Szóval, ez a recept bizonyítja, hogy egyféle sütit többféleképpen is meg lehet csinálni. Legyünk rugalmasak, és engedjük szárnyalni a fantáziánkat! :D

        A csokidarabos változat: 


        A cukrozott narancshéjas:


        A kókuszos:


        Az összes együtt:



        Amúgy az utolsó három kekszen nem nagyon látszik a különbség. Az ízén azért érződik, lehet, hogy nem annyira intenzíven, de meg lehet különböztetni őket. Mindhárom finom volt, nem tudnék dönteni, hogy melyik a legfinomabb.